Bor i havgapet

Det at det finnes steder i Norge hvor folk bor alene, er ikke noe nytt. Om vi tenker på både kyst-, fjell-, øy- og skogområder, er landet vårt spekket med avkroker som faktisk den dag i dag er befolket. Det er ikke noen tvil om at det var flere slike plasser, om vi ser en del år tilbake i tiden. Men det er fortsatt noen som biter seg fast, selv om mye av samfunnene så å si ligger øde og nesten forlatt. Jeg for min del er glad i den norske naturen, enten om det er langs kysten – eller i de dype skoger i innlandet.

Gjennom min jobb havner jeg rett som det er på steder jeg i min villeste fantasi ikke trodde det bodde noen. Jeg kunne nok ikke klart en slik tilværelse, til det er jeg litt for sosial og menneskekjær. Men det er klart at alt kan man jo venne seg til, men jeg ville nok vært ganske så skeptisk og tvilende til utfallet. Men det er ikke noen tvil om at slike bosteder, også har mange kvaliteter ved seg – ikke minst naturen og det den kan gi deg av opplevelser.

Dansken som ble mistenkt for å være spion og narkoman

Det at livet er fullt med tilfeldigheter, viser i alle fall denne korte historien med all tydelighet. Sommeren 1979 kom det en ung mann til Mjølvik, et lite fiskevær på Sandøya utenfor Tromsø.Med seg hadde han kun en ryggsekk, sovepose og et telt. Det som skulle bli en ferietur i den flotte norske naturen, ble ganske mye mer for Søren Thamdrup. I dag er han faktisk den siste fastboende på Sandøya, men det skremmer ikke dansken som har levd ute i havgapet i 40 år.

Skepsis og rykter

Det var mange som var skeptisk til han den første tiden, han vet ikke om han skal gråte eller le av alle ryktene som gikk om han. Men slik er det en del steder, når det kommer nye folk blir det ofte skepsis og til tider rykter som spres. Ryktene om at han var spion og narkoman, er noe han for lengst har lagt bak seg.

Skepsis og rykter

Lovund i Lurøy kommune

Vi forflytter oss noen mil sørover, og skal besøke familien Olvik. De havnet på den lille øya ute i havgapet, fordi hun og ektemannen gikk på lærerskole i Bodø.Det å flytte fra de sentrale delene av Trøndelag, var en stor overgang for Marte Skjesol – men hun angrer ikke på valget de tok for 15 år siden. Hennes ektemann Bjørn Olvik, kommer fra samme kommune men ikke fra Lurøy. Marte sin mor er fra Lurøy, så Marte visste jo litt om hva som ventet henne.

400-500 innbyggere

Man er langt fra alene på Lurøy, men sammenliknet med bylivet er det jo ganske små forhold der ute. Familien Olvik teller nå seks medlemmer, og det finnes mange unge folk som er i etableringsfasen – noe som er veldig positivt for et samfunn som Lurøy.

Nok av fritidstilbud

Selv om det ikke er så mange innbyggere, er det nok å ta seg til for de som ønsker det. Familien Olvik er engasjert i fotball, håndball, seiling, kajakkpadling og squash.Søndagsskole og kor, er også aktiviteter som familien er engasjert i.