Røvær en kystperle

Det er mangle flotte steder langs den langstrakte kysten vår, som alle fortjener oppmerksomhet. Det å skrive om dem alle sammen, ja det ville det blitt mange bøker av.

Men jeg tenkte å ta for meg en del av dem, og jeg valgte flotte Røvær som min oppstart på ferden langs kysten vår. Selv har jeg opplevd store deler av kysten, inkludert noen flotte fjorder på Vestlandet. Det er ikke lett å sette noe sted, område eller distrikt, opp mot noe annet. Dette fordi alle steder har sine særegenheter og særpreg, og ikke minst flott natur. Jeg tror nok det er litt smak og behag, som styrer hvilket sted man forelsker seg mest i. Det som i alle fall er sikkert, er at det er mer enn nok steder å velge i. Som turist i Norge, er det ikke lett å velge hva man vi se og oppleve. Men på disse perlene, finner vi ofte også de fastboende. Hvordan er det å leve og bo ute i havgapet, ja det er også noe vi skal se litt nærmere på – la oss ta en norgesturne.

Litt fakta om Røvær

Røvær er faktisk en bydel i Haugesund, selv om den ligger cirka 10 kilometer nord-vest for selve byen. Det at den i tillegg er den vestligste bydelen, sier seg jo selv – men sin plassering ut i havgapet.Tall fra 2016 viser at stedet hadde under 100 innbyggere, ja for å være nøyaktig var det 93 personer med fast adresse til Røvær.

Skole og barnehage

Til tross for det lave innbyggertallet, har Røvær faktisk både skole og barnehage. Elevtallet ligger på cirka 20 elever, fordelt på alle trinn i grunnskolen.Barnehagetilbudet er også bra, ja til og med kveldsbarnehagetilbud finnes på øya. Dette viser jo at stedet er i vekst, og at det er en del barnefamilier å finne der ute i havgapet.

Nærbutikk og gode båtforbindelser til Haugesund by

Navnet på øyas butikk, er Røvær landhandel. Det at det finnes en nærbutikk på stedet, er svært viktig både for de fastboende men også for turistene. Om man vil en tur inn til Haugesund by, er det hele 7-9 avganger daglig. Da kommer man inn til indre by, så slik sett kan man si at Røvær er ganske så sentralt beliggende – selv om idyllen og roen der ute er langt fra bylarmen. Det er båten «Røværfjord» som trafikkerer strekningen Røvær-Haugesund.

Nærbutikk og gode båtforbindelser til Haugesund by

Arbeidsplasser ute på øya

Selv om det er en del av de fastboende som jobber i byen, finnes det fortsatt en del arbeidsplasser på Røvær. Dette er typisk innenfor bransjer som; havbruk, fiske, reiseliv og jordbruk. Med sin gode bredbåndsforbindelse, er det også en del som jobber hjemmefra – med hjemmekontor. Øyas tilbud innen skole- og barnehage, skaper også en del arbeidsplasser. De som dagpendler inn til Haugesund, har også tilgang til et bra båt tilbud til og fra byen på kveldstid.

Maritime yrker

På et maritimt sted som Røvær, er det kanskje ikke så merkelig at man finner en del mennesker som er tilknyttet denne bransjen. Disse pendler ofte til forskjellige type jobber, som maskinist og skipper for arbeidsgivere i distriktet.