Sørlandet en perle

Jeg tar meg selv i å kanskje litt for ofte, benevne steder i Norge som perler. Men det er sannelig ikke lett å unngå det, for det er ganske så mange av dem.

Mulig jeg burde skiftet litt på, og kanskje si juvel eller diamant – men det går ut på ett og samme. Sørlandet er en del av kysten, som har virkelig mange små idylliske byer og tettsteder – og i det hele tatt steder som er verdt et besøk. For en del år tilbake, syklet jeg kysten fra Lindesnes og opp til Horten. Dette var min første tur hvor jeg stiftet bekjentskap, med disse tvers igjennom koselig og intime stedene. Jeg elsker Oslo for alt det er verdt, men når jeg kommer til Sørlandet så sliter nok Oslo litt med å beholde plassen øverst på listen min. Men alle steder har sine kvaliteter og særpreg, så det blir ikke riktig å sammenlikne blindt. Alt til sin tid er det noe som heter, og det gjelder også på dette området. Da tar vi en rask sveip over deler av sørlandskysten, og det blir garantert ikke siste gangen.

Ryvingen fyr

I denne omgang tenkte jeg å sette fokus på, hva dette distriktet kan tilby av ferie og fritid. I mine artikler er det en god blanding av skildringer av de fastboende, til rene reisetips for turister og besøkende.Ryvingen fyr er Norges sydligste fyr, og ligger i Mandal kommune. Det at fyret ligger på Ryvingen er vel selvforklarende, men noen kaller faktisk øya også for Låven. Dette er Ryvingen sitt høyeste punkt, og her finner vi også varden på Ryvingen. Greit det var nok om navnet Ryvingen, la oss se litt på historien vi finner her – jeg liker ofte at den er med når steder skal beskrives.Fyret er fortsatt i bruk, men som de fleste andre fyr er det automatisert – dette skjedde i 2002. Det at dagens fyr faktisk ble bygget allerede 1897, er i seg selv historisk sett spennende. Det kan også nevnes at Ryvingen fyr, var det første som i sin tid ble elektrifisert i Norge.

Tusenvis av store og små øyer, skjær og holmer

Om man tenker seg strekningen helt fra Ryvingen fyr i sør, til Jomfruland i nord – har man et rikt utvalg av steder man kan boltre seg på. Litt avhengig av hva man ønsker så klart, men vannveien er i alle fall helt enestående. Det at man stort sett har muligheten til å ferdes innaskjærs, gjør at både kano og kajakk er gode alternativer – i alle fall for de som har padlet noe tidligere. Men selv nybegynnere kan fint klare å padle i dette området, men man er da kanskje avhengig av litt rolige vindforhold.

Tusenvis av store og små øyer, skjær og holmer

Start turen på Ryvingen

Om man tenker å ta turen fra sør til nord, kan Ryvingen være et bra utgangspunkt. Om man snur ruten, blir da Ryvingen tilsvarende en bra avslutning på turen.Ryvingen fyr har godt om sengeplasser, og utleie foregår i store deler av året. Men transport ut til Ryvingen, må man stå for selv da det ikke finnes noe organisert opplegg for dette. Det er nesten en magisk stemning, det å oppholde seg på denne fyrstasjonen – som faktisk har historie helt tilbake til 1867. En super opplading til en tur langs kysten, eller en minst like bra avslutning.