Ting du kanskje ikke visste om Svalbard

Alle nordmenn har nok hørt om Svalbard, men svært få av oss har faktisk vært der, og en enda mindre andel av oss bor der. Svalbard ligger på en breddegrad mellom 74° og 82° nord, og er selve definisjonen av fjernt. Svalbard er hjemmet til verdens nordligste vel, stort sett hva som helst. Her er blant annet verdens nordligste hotell med full service, vinmonopol, supermarked, kino, bibliotek og mye mer. Jeg har satt sammen denne listen over fascinerende fakta om Svalbard for å hjelpe deg med å forstå mer om dette bemerkelsesverdige stedet. Kanskje lærer du noe nytt?

Passkontroll

Selv nordmenn må vise pass når de reiser til Svalbard. Det er fordi at mens Norge er en del av det europeiske Schengen-området, er ikke Svalbard det. Fly til Longyearbyen lufthavn reiser fra Oslo lufthavns ikke-Schengen-område avdeling, og alle er pålagt å vise pass uansett nasjonalitet.

Våpen

Denne faktaopplysningen står i sterk kontrast til fastlands-Norges våpenkultur. Du må bære et skytevåpen når du er utenfor bosetningene. I en lov fra 2012 krever Sysselmannen på Svalbard at alle som reiser utenfor bosetningene, skal ha midler til å skremme vekk en isbjørn. Dette betyr at det er obligatorisk å bære skytevåpen, og at ting som nødbluss også er sterkt anbefalt. Det er imidlertid forbudt å bruke et våpen i bygdene. Flere av butikkene, restaurantene og andre offentlige bygninger har “ingen skytevåpen tillatt”-skilt på hoveddørene.

Alle er velkommen

Svalbard

Hvem som helst kan bo på Svalbard. Med virkning siden 1925 har Svalbard-traktaten som definerer Norges suverenitet over Svalbard noen interessante forhold. Det mest interessante er at øyene er en helt visumfri sone. Dette gir innbyggerne i alle land som erkjenner traktater rett til å bo der. Dette forklarer de veldig mangfoldige menneskene som bor i Longyearbyen. Denne rettigheten gir imidlertid ikke en ‘bakdør’ inn i Norges innvandringssystem. Selv etter år på Svalbard teller ikke den tiden med på det som kreves for å søke om permanent oppholdstillatelse.

Isbjørn

Det er flere isbjørner enn mennesker. Befolkningen på Svalbard endres sesongmessig, men har en tendens til å sveve mellom 2 500 og 3 000. Nesten alle bor i hovedstaden, Longyearbyen. Men de ekte innfødte på disse øyene er isbjørnene. Antallet har faktisk økt i det siste og sies å utgjøre rundt 3 500. Bjørnene har en tendens til å holde seg unna bosetningene, selv om sultne bjørner noen ganger nærmer seg bygninger av desperasjon.

Frøbank

«Svalbard Globale frøhvelv» ble åpnet i 2008 og er innebygd i berggrunnen over Longyearbyen lufthavn. Nesten en million frøprøver fra hele verden lagres her, med en total kapasitet på opptil fire ganger det. Det er ofte antatt at hvelvets formål er å hjelpe menneskeheten å starte på nytt i tilfelle en stor global katastrofe. Selv om det er sant, har hvelvet allerede bevist sin verdi. I 2015 returnerte hvelvet noen frø til syriske forskere som arbeidet med å bevare og duplisere frøene deres i møte med konflikt.

Det er mange interessante ting mange nordmenn ikke vet om Svalbard, men nå har du forhåpentligvis fylt noen av kunnskapshullene. Svalbard er virkelig et vakkert sted, og kanskje burde du til og med vurdere å flytte dit? På Svalbard blir hele livet til et eventyr.